Александра Мишић

aleksandra Misic 9cbe2Александра Мишић рођена 1972. године у Београду у којем је започела и завршила школовање на Филозофском факултету у Београду стекавши звање дипломирани историчар а потом и стручна звања: дипломирани библиотекар у Народној библиотеци Србије, архивиста у Државном архиву Србије и кустос у Народном музеју Србије.

Радна искуства је стицала обављајући бројне руководеће послове у књижарском и издавачком сектору који подразумевају: рад са домаћим и страним дистрибутерима, праћење и руковођење продајом, отварање нових објеката, гостовање домаћих и страних писаца, уреднички послови одабира и припрема рукописа за објављивање и прилагођавање домаћој читалачкој публици, завршна контрола рукописа, припрема издавачког плана, преписка са држаоцима страних права, праћење трендова на глобалном и домаћем тржишту књига, састављање текстова за приказе у новинама, слогане за плакате, огласе и промотивне активности.

 

Од 2015. године ангажована је на обнови Епископске књижнице у Пакрацу, прикупљању грађе и обнови књижног фонда.

У периоду од 2017-2019. године у сарадњи са Hill Museum & Manuscirpt Library је обавила дигитизацију богатих, значајних и вредних рукописних збирки похрањених у ризницама Епархије пакрачко-славонске, Епархије далматинске, Митрополије загребачко-љубљанске и Митрополије црногорско-приморске.

Од 2018. године учествује у раду Музеја жртава геноцида у својству стручног сарадника на пројектима „Истраживање, прикупљање и обрада музејске грађе ” и „Енциклопедија геноцида у Независној Држави Хрватској”. Од септембра 2021. године запослена је у Музеју жртава геноцида у Групи за чување, приступ фондовима, стручну обраду грађе и дигиталиизацију.

Библиографија:

Стручни радови

  • Александра Мишић, „Страдање Епископског двора у Пакрацу 1941. године”, Годишњак за истраживање геноцида 11/2, Београд 2019, 391-428.
  • Александра Мишић, „Три извештаја Богдана Рашковића о страдањима Срба у Независној Држави Хрватској”, Годишњак за истраживање геноцида 13/1, Београд 2021, 43-72.

 

 

Image

АДРЕСА:

  • Трг Николе Пашића 11/III
  • Београд 11000 Србија

КОНТАКТ ТЕЛЕФОН:

+381 11 339-8883

E-пошта:

  • direktor@muzejgenocida.rs.
  • office@muzejgenocida.rs

ПРАТИТЕ НАС: