Aleksandra Mišić

aleksandra Misic 9cbe2Aleksandra Mišić rođena 1972. godine u Beogradu u kojem je započela i završila školovanje na Filozofskom fakultetu u Beogradu stekavši zvanje diplomirani istoričar i stručno zvanje diplomirani bibliotekar u Narodnoj biblioteci Srbije.

Radna iskustva je sticala obavljajući brojne rukovodeće poslove u knjižarskom i izdavačkom sektoru koji podrazumevaju: rad sa domaćim i stranim distributerima, praćenje i rukovođenje prodajom, otvaranje novih objekata, organizacija promotivnih aktivnosti i sajmova knjiga, gostovanje domaćih i stranih pisaca, uredničkih poslova odabira i priprema rukopisa za objavljivanje i prilagođavanje domaćoj čitalačkoj publici, završna kontrola rukopisa, priprema izdavačkog plana, prepiska sa držaocima stranih prava, praćenje trendova na globalnom i domaćem tržištu knjiga, sastavljanje tekstova za prikaze u novinama, slogane za plakate, oglase i promotivne aktivnosti.

Od 2015. godine angažovana je na obnovi Episkopske knjižnice u Pakracu, prikupljanju građe i obnovi knjižnog fonda.

U periodu od 2017-2019. godine u saradnji sa Hill Museum & Manuscirpt Library je obavila digitalizovanje bogatih, značajnih i vrednih rukopisnih zbirki pohranjenih u riznicama Eparhije pakračko-slavonske, Eparhije dalmatinske, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Od 2018. godine učestvuje u radu Muzeja žrtava genocida u svojstvu stručnog saradnika na projektima „Istraživanje, prikupljanje i obrada muzejske građe ” i „Enciklopedija genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”. Od septembra 2021. godine zaposlena je u Muzeju žrtava genocida na poziciji kustosa-istoričara u grupi za programe iz oblasti kulture, prosvete, umetnosti i izdavaštva.

Bibliografija:

Stručni radovi

  • Aleksandra Mišić, „Stradanje Episkopskog dvora u Pakracu 1941. godine”, Godišnjak za istraživanje genocida 11/2, Beograd 2019, 391-428.
  • Aleksandra Mišić, „Tri izveštaja Bogdana Raškovića o stradanjima Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, Godišnjak za istraživanje genocida 13/1, Beograd 2021, 43-72.
Image

ADRESA:

  • Trg Nikole Pašića 11/III
  • Beograd 11000 Srbija

KONTAKT TELEFON:

+381 11 339-8883

E-mail:

  • office@muzejgenocida.rs