Јасмина Тутуновић-Трифунов

jasmina T 2 c0fd3 b41b2Јасмина Тутуновић-Трифунов рођена је 4. јула 1974. у Чачку. Дипломирала је на катедри за историју Југославије на Филозофском факултету у Београду. Докторанд је на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Од септембра 2008. године запослена је у Музеју жртава геноцида као кустос-историчар. 2019. године је стекла стручно звање виши кустос, а 2021. године положила је стручни испит у области заштите архивске грађе у Државном архиву Србије и стекла стручно звање архивист. Члан је Музејског друштва Србије.

Од почетка рада у Музеју, ангажована је на обради Збирке архивске грађе, као и на реализацији педагошке делатности Музеја (стручна предавања и презентације у образовним институцијама у Републици Србији и у региону, сарадња са Регионалним Центром за таленте (проф. М.Девић), стручна помоћ ученицима у изради матурских и семинарских радова ученика, као и додатних наставних материјала), или кроз заједнички пројекат Музеја и Удружења логораша и потомака „Јасеновац“ Београд „Геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској-страдање цивилног становништва Југославије у Другом светском рату“.

Координатор Музеја и предавач на Седници међународног комитета прогнаних и избеглих жртава фашизма и нацизма (Founded International Committee of Deportees and Refugees, Victims of Fascism and Nazism), Београд 21-22. октобар 2016. (тема: „ Логори и стратишта у Независној Држави Хрватској 1941-1945“).

Кооаутор више изложби Музеја жртава геноцида, као и стручни консултант у изради изложбених поставки и уметничких пројеката других институција, удружења и појединаца, представљених у земљи и иностранству.

Стручни консултант и гостујући стручњак, као и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд у више документарних филмова и емисија о страдању цивилног становништа, пре свега деце у ратовима у продукцији Музеја жртава геноцида, као и других медијских и и продикцијских кућа из Србије и иностранства.

Стручни консултант и координатор Музеја у вези са обновом постојећих меморијала и постављања нових спомен обележја у земљи и иностранству (Београд, Инзбрук, регион ), посвећених страдалој деци, Диани Будисављевић и учесницима акција спасавања деце из логора у Другом светском рату.

Учесница је више научних и стручних скупова, конференција, семинара, трибина и аутор је неколико научних радова. Посебно значајна је монографска публикација „Логораши: споменица. 60 година чувања сећања на злочине геноцида почињене у Независној Држави Хрватској током другог светског рата“ (коаутори Милинко Чекић и Ненад Антонијевић), прва те врсте, настала као резултат дугогодишње квалитетне сарадње са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд.

Одржала је више стручних предавања у установама културе о страдању цивилног становништва и деце на трибинама, у оквиру гостујућих изложби Музеја жртава геноцида у Београду, Зрењанину, Новом Саду, Панчеву, Кикинди, као и на Филозофском факултету у Бања Луци, у оквиру пројекта „Култура сјећања и памћења“ (2012).

Перманентно се едукује у областима музеологије и архивистике, кроз семинаре и стручне скупове у земљи и иностранству („Seminar for Archivists and Librarians from Serbia“, Међународна школе за студије Холокауста и Меморијалног музеја Yad Vashem, Јерусалим 9-10. новембра 2017.).

Област интересовања: Историја XX века, друштвена и историја културе Србије и Југославије, положај и страдање цивилног становништва, првенствено деце у ратним сукобима, педагошко-методолошке теме наставе историје, као и примена савремених тенденција у музеологији и архивистици.

Научни и стручни скупови и конференције

 • Међународни симпозијум „Микрохисторије Холокауста и архивска педагогија“ у организацији Архива Војводине и НГО Тераформинг, 22-23. септембар 2021., Архив Војводине, Нови Сад
 • Међународна онлајн конференција „Дигитална хуманистика и словенско културно наслеђе“ (Комисија за електронске библиотеке и дигиталну хуманистику МКС, Комисија за словенски свет и културе на Путу свиле МКС, Комисија за наставу словенских језика и књижевности МКС), 28-29. јун 2021.

Рад: „Непричавци и Непричалице: ризница заборављених речи на интернет претраживачима и платформама“

 • Осма научна конференцији са међународним учешћем „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије (The Eight Scientific Conference with International Participation Suffering of Serbs, Jews, Roma and others in the former Yugoslavia), у организацији Факултета за стратешки и оперативни менаџмент, Факултета за пословне студије и право и Музеја жртава геноцида, Београд, 27. јануар 2021.

Рад: „Сарадња Музеја жртава геноцида и школа-један пример: Девета београдска гимназија „Михаило Петровић-Алас“ на Новом Београду- 2017, 2018, 2019. године (коаутор Ненад Антонијевић)

 • Онлајн научни скуп „Андрић и религија“ (Академија Андрић, Андрићград), 4-5. децембар 2020.
 • Онлајн „Летња школа Академија Андрић“, Академија Андрић, Андрићград (2-5. децембар 2020.
 • Онлајн конференција „Како можемо превазићи трауму изазвану догађајима у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата“ у организацији HAVER SRBIJA, 19. и 26. јула 2020.
 • Међународна Музејска конференција „Museums-Youth-Activism“: „Музеји-Млади-Активизам“, Галерија Матице српске, Нови Сад, 6-7. фебруар 2020. године.
 • Међународна манифестацији, предавање и панел дебата „From the Novi Sad Raid to the liberation of Aushwitz-how and why we remember?“ - „Од новосадске рације до ослобођења Аушвица- зашто се сећати, како се сећати?“ у организацији Историјског архива Новог Сада, Културног центра Новог Сада и NGO Terraforming, 23. јануар 2020.
 • Научни скуп са међународним учешћем „Ратни злочини бугарске војске на југу Србије“, Прокупље-Пролом Бања, 29.11.-1.12. 2019. Године

 Рад „Бугарски и немачки ратни злочини у окупираној Србији 1941-1944.-стрељани на стратишту Бубањ код Ниша“ (коаутор: Ненад Антонијевић)

 • Четврта научна конференција са међународним учешћем „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије (The Fourth Scientific Conference with International Participation Suffering of Serbs, Jews, Roma and others in the former Yugoslavia), Београд, јануар 2017.

Рад: „Збирка документарних фотографија Драгоја Лукића (Музеј жртава геноцида)“

Стручно усавршавање: музеологија/архивистика

 • стручни испит у делатности заштите архивске грађе по програму за стечено високо образовање-звање АРХИВИСТ, Државни архив Србије, 9. децембар 2021. године;
 • семинар Централног завода за конзервацију (ЦИК) Београд „RE-ORG-Metod za reorganizovanje i oživljavanje muzejskih depoa“ I-V, октобар- децембар
 • међународна музејска конференција „Museums-Youth-Activism“: „Музеји-Млади-Активизам“, Галерија Матице српске, Нови Сад, 6-7. фебруар 2020. године.
 • семинар „Унапређење статистике о музејима у функцији развоја музеја и музејске публике“ у организацији Министарства културе и информисања, Завода за проучавање културног развитка и Народног музеја у Београду, у Београду у марту 2019. године.
 • вебинару „Microhistories of the Holocaust and its European Character. The role of local archives in indentifying and safeguarding the Holocaust record“ у организацији Архива Војводине, Нови Сад и NGO Terraforming, Нови Сад, 27. априла 2021.
 • вебинар „Практични коментар Закона о архивској грађи и архивској делатности“ у организацији „Образовног информатора“, 15. април 2021.
 • вебинару „Законска обавеза подношења преписа архивске књиге у складу са новим Законом о архивској грађи и архивској делатности“ у организацији Kompanija Paragraf, 6.април
 • вебинар „Бројне новине и знатно пооштравање казнених одредби према новом закону о архивској грађи и архивској делатности“ у организацији „Kompanijе Paragraf“, 22. Јануар 2021.
 • вебинар „Testimonies in Education and Collective Memory“ у организацији NGO Terraforming Novi Sad (пројекат: „Холокауст, европске вредности и локална историја“), 8. децембра 2020.
 • „Seminar for Archivists and Librarians from Serbia“ у организацији Међународне школе за студије Холокауста и Меморијалног музеја Yad Vashem, у музеју Yad Vashem у Јерусалиму 9-10. новембра 2017. године.
 • стручном семинару „Канцеларијско и архивско пословање јавних и приватних правних лица“ у организацији Историјског архива Београда, 9-10. новембра 2010. године.

БИБЛИОГРАФИЈА

ПОСЕБНА ИЗДАЊА

 1. Логораши: споменица. 60 година чувања сећања на злочине геноцида почињене у Независној Држави Хрватској током другог светског рата, Београд, 2019, Музеј жртава геноцида: Удружење логораша и потомака Јасеновац систем логора геноцида у Нрзависној Држави Хрватској (коаутори Милинко Чекић и Ненад Антонијевић).

СТУДИЈЕ, ЧЛАНЦИ, РАСПРАВЕ

 1. „Акција Диана Будисављевић (1941-1945)“, у зборник радова Истраживања и меморијализација геноцида и ратних злочина, Годишњак Музеја жртава геноцида – тематски број, Београд 2012, стр. 53-93.
 1. „Збирка документарних фотографија Драгоја Лукића (Музеј жртава геноцида)“ у, Зборник радова 2017, Четврта научна конференција са међународним учешћем „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на териоторији бивше Југославије“ (The Fourth (The Eight Scientific Conference with International Participation “Suffering of Serbs, Jews, Roma and others in the former Yugoslavia”), Београд, 207-214.
 1. „Зашто су неопходни образовни програми о страдању најмлађих у ратовима?“ Годишњак за истраживање геноцида, св.12/2, Београд 2020, 375-389.
 1. „Бугарски и немачки злочини у окупираној Србији 1941-1944: стрељани на стратишту Бубањ код Ниша“ (коаутор Ненад Антонијевић), Топлички зборник: часопис за друштвено-хуманистичке науке, год.V, бр.5, Прокупље 2020, 31-54.
 1. „Сарадња Музеја жртава геноцида и школа-један пример: Девета београдска гимназија „Михаило Петровић-Алас“ на Новом Београду- 2017, 2018, 2019. године (коаутор Ненад Антонијевић)“ Zbornik radova 2021, Osma naučna konferencija sa medjunarodnim učešćem “Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije” (The Eight Scientific Conference with International Participation “Suffering of Serbs, Jews, Roma and others in the former Yugoslavia”), Београд 2021, 289-305. Доступно и на: file:///C:/Users/korisnik/AppData/Local/Temp/Zbornik%20radova%Holokaust%202021.pdf (преузето: 22. март 2021.)
 1. „Специјална библиотека Музеја жртава геноцида. Место образовања о страдању деце у ратовима“, Верзал: часопис за културну баштину и науку о књизи, год.1, бр.1, Бања Лука 2021, 69-79.

АПСТРАКТИ

 1. „Збирка документарних фотографија Драгоја Лукића (Музеј жртава геноцида)“ у Књига апстраката 2017, Четврта научна конференција са међународним учешћем „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на териоторији бивше Југославије“ (The Proceedings of abstracts 2017 The Eight Scientific Conference with International Participation “Suffering of Serbs, Jews, Roma and others in the former Yugoslavia”) стр. 57-58
 1. “Сарадња Музеја жртава геноцида и школа-један пример: Девета београдска гимназија „Михаило Петровић-Алас“ на Новом Београду- 2017, 2018, 2019. Године” (коаутор Ненад Антонијевић) у Зборник апстраката 2021, Осма научна конференција са међународним учешћем „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на териоторији бивше Југославије“ (Book of Abstracts 2021 The Eight Scientific Conference with International Participation “Suffering of Serbs, Jews, Roma and others in the former Yugoslavia” ) стр. 67-70. File:///C:/Users/Jasmina/Downloads/Zbornik%20Apstrakata%Holocaust%202021.pdf (преузето 21. јануара 2021.)

ПРИКАЗИ

 1. „Елаборати Покрајинске комисије Војводине за утврђивање злочина окупатора

и њихових помагача“, 1-4, приређивач: др Драго Његован, издавач Прометеј и Мало историјско друштво, Нови Сад:

„Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини, I група масовних злочина: Улазак мађарске војске у Бачку и Барању 1941“. (2011, 215)

 „Рација: III група масовних злочина: Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини „(2009, 466)

„Акција Виктора Томића и Покретни преки суд у Срему 1942, Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини“ (2009, 334)

„Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини против Јевреја:истребљење, депортација, мучење, хапшење, пљачка“ (2011, 335) у Истраживања и меморијализација геноцида и ратних злочина, Годишњак Музеја жртава геноцида – тематски број, Београд 2012, стр. 233-240 (коаутор Ненад Антонијевић);

 1. „Елаборати Покрајинске комисије Војводине за утврђивање злочина окупатора

и њихових помагача“, 5-6, приређивач: др Драго Његован, издавач Прометеј и Мало историјско друштво, Нови Сад:

„Живот, рад и држање домаћих Немаца (фолксдојчера) пре рата, за време рата и окупације“ (2012, 211)

„Почетак окупације и стварање НДХ као и први месеци „државно-правног“ уређења: II група масовних злочина (Срем)“ (2013, 299) у, Годишњак Музеја жртава геноцида, Београд 2014, стр.229-232 (коаутор Ненад Антонијевић);

 1. „Елаборати Покрајинске комисије Војводине за утврђивање злочина окупатора

и њихових помагача“, 13, приређивач: др Драго Његован, издавач Прометеј и Мало историјско друштво, Нови Сад: Музеј жртава геноцида, Београд:

„Злочини окупатора и њихових помагача у Војводини 1941-1945,VII група масовних злочина (Срем); Логори Сајмиште, Кустодија, Јасеновац“ (2018, 340) у, Годишњак Музеја жртава геноцида, Београд-Крагујевац 2019, број 11/1, стр. 293-295 (коаутор Ненад Антонијевић).

ИЗЛОЖБЕ

 • „Сећање које траје. Пребиловци 1941-2021.“, Народни Музеј у Београду, 5-8. август 2021.
 • „Деца у рату/ The children in war“, Велика галерија Дома војске Србије у Београду, 7. мај-1. јун 2019. (коаутори Ненад Антонијевић и Вељко Ђурић);
 • „Српска деца у ратовима 1990-1999“, Културни центар Кикинда, 5-20. август 2019., Културни центар Зрењанин, 11-19. септембар 2019. (коаутори Ненад Антонијевић и Вељко Ђурић);
 • „Губим Невино Свој Живот Због Неваљали и Проклети људи“, Злочини геноцида и ратни злочини против цивилног становништва на југословенским просторима 1941-1945. године (са документарних фотографија)/ I m losing my Life Because Wicked and Cursed People, The Crime of Genocide and War Crimes Against Civilian Population in the Yugoslav Territory 1941-1945 (with documentary photographs)“, Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, Шумарице, 2011. (коаутори: Јован Мирковић, Ненад Антонијевић, Драган Цветковић, Лука Тадић);

Стручни консултант

 • „Јасеновац. Логор смрти, земља живих“, аудио-изложба, Галерија „Прогрес“, Београд, 21. април- 5. мај 2021. (аутори Дарко Николић и Богдан Шпањевић)
 • „Усташки злочини геноцида у селу Међеђа 1941-1945.“ (аутор Тања Тулековић),

ТРИБИНЕ И ПРЕДАВАЊА

 • „Искуства Музеја жртава геноцида у савременој музеологији и меморијализацији Другог светског рата“, онлајн трибина „Култура сећања“ у оквиру аудо-изложбе „Јасеновац. Логор смрти.Земља живих“, 30. септембар 2021.;
 • Поздравна реч и представљање монографије „Логораши-споменица: 60 година чувања сећања на злочине геноцида почињене у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата“ (аутори: Милинко Чекић, Ненад Антонијевић и Јасмина Тутуновић-Трифунов), Велика галерија Дома Војске, 28. мај 2019.;
 • „ Логори и стратишта у Независној Држави Хрватској 1941-1945“, Седница међународног комитета прогнаних и избеглих жртава фашизма и нацизма, Београд, октобар 2016;
 • „Акција Диана Будисављевић 1941-1945“, Галерија „Зрно“ у Новом Саду, 2014.;
 • „Страдање деце у Другом светском рату и Акција Диана Будисављевић“, Народни музеј у Зрењанину, 2013.;
 • „Акција Диана Будисављевић“, Народна Библиотека Панчево, 2011.;
 • „Акција Диана Будисављевић 1941-1945“, Филозофски факултет Бања Лука, 2012.

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМОВИ И ЕМИСИЈЕ (избор)

 • Документарна емисија „Експлозив“

Продукција: Телевизија Прва

Аутор: Дејан Вученовић

Начин учешћа: гостујући стручњак и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд

Година: 2011.

 • Документарна емисија „Чувари сјећања“

Продукција: РТРС

Аутор: Теодора Врањеш 2011.

Начин учешћа: гостујући стручњак

Година: 2011.

 • Документарна емисија „Музеј жртава геноцида“

Продукција: РТС

Аутор: Раде Московлића 

Начин учешћа: гостујући стручњак и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд

Година 2015.

 • Троделна документарна емисија „Квадратура круга“

Продукција: РТС

Аутор: Бранко Станковић

Начин учешћа: гостујући стручњак и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд

Година: 2015.

 • Документарни филм „Стоп забораву“

Продукција: РТРС

Аутор: Мира Мочовић-Лолић

Начин учешћа: гостујући стручњак

Година: 2015.

 • Документарни филм „Деца Иродова“

Продукција: Фондација Пријатељ Божији, Канада

Аутор: Братислав Хаџи Николић

Начин учешћа: гостујући стручњак

Година: 2015.

 • Документарни филм „Свједочим злочин над злочинима“

Продукција: РТРС

Аутор: Мира Лолић- Мочовић

Начин учешћа: гостујући стручњак и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд

Година: 2017.

 • Документарни филм „Дијанина деца“

Продукција: РТС

Аутор: Слађана Зарић

Начин учешћа: стручни консултант, гостујући стручњак и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд и Градским удружењем бивших логораша Другог светског рата и њихових потомака Бања Лука

Година: 2018.

 • Документарни филм „Два лица рата“

Продукција: ТV ORF (Аустрија)

Аутор: Зоран Добрић, 2021.

Начин учешћа: гостујући стручњак и координатор Музеја са Удружењем логораша и потомака „Јасеновац“ Београд

Година: 2021.

Image

АДРЕСА:

 • Трг Николе Пашића 11/III
 • Београд 11000 Србија

КОНТАКТ ТЕЛЕФОН:

+381 11 339-8883

E-пошта:

 • direktor@muzejgenocida.rs.
 • office@muzejgenocida.rs

ПРАТИТЕ НАС: